غیبت>علت غیبت:
15- حکمت غیبت و جهل به آن:
امامت و غیبت از دیدگاه علم کلام، علم الهدی سید شریف مرتضی
سپس به کسى که در باب «غیبت» با ما مخالفت دارد گفته مى شود: آیا این که غیبت در اثر اقتضاى علتى صحیح و با انگیزه ی حکمتى خاص، پیش آمده باشد، از نظر شما ممکن است یا ممکن نیست؟
اگر گفت: من آن را ممکن مى شمارم.
گفته مى شود: اگر آن را ممکن مى شمارى پس چگونه وجود غیبت را دلیل بر عدم وجود امام زمان گرفتى؟ با این که ممکن است علتى براى غیبت او در کار باشد که هیچ منافاتى با وجود امام ندارد و تو به این امکان عقیده دارى.
آیا این منطق همانند منطق کسى نیست که دردمندى کودکان صغیر را بهانه اى براى نفى حکمت خداى تعالى که آفریننده ی هر چیز است مى شمارد؟ در حالی که بر حسب عقیده ی خود او ممکن است علتى و وجهى صحیح براى دردمندى آنان باشد که هیچ منافاتى هم با حکمت خداوند ندارد.
و آیا با منطق کسى مطابقت ندارد که به ظاهر آیات متشابه قرآن استناد کرده و خدا را شبیه اجسام مادى و خلق کننده ی فعل بندگان مى پندارد؟ در حالی که بر طبق عقیده ی خود او ممکن است این آیات داراى وجوه و تأویلات درستى باشند که هیچ منافاتى با عدالت و توحید و نفى تشبیه درباره ی خداوند ندارد.
اما اگر گفت:
قبول ندارم که براى غیبت علتى و علّتى صحیح و موافق با حکمت الهى وجود داشته باشد، و چگونه معتقد به چنین امرى باشم در حالی که خود غیبت را دلیل بر نفى امام غایب مورد ادّعاى شما مى دانم؟
گوییم: این جمود و تحجّرى شدید است درباره ی چیزى که امکان احاطه ی علمى به آن وجود ندارد و بر امثال آن علم قطعى حاصل نمى شود.
تو از کجا گفتى: که ممکن نیست براى غیبت علتى صحیح که اقتضاى آن را داشته باشد موجود باشد؟!
و کیست آن کس که احاطه ی علمى همه جانبه به همه ی اسباب و اغراض داشته باشد تا وقتى مجموعه ی آن اسباب و انگیزه ها را منتفى دید حکم قطعى به انتفاى غیبت کند؟!
و چه فرقى است بین تو و بین کسی که مى گوید: ممکن نیست که آیات متشابه داراى وجوه صحیحى باشند که مطابقت با دلایل عقلى داشته باشد. بلکه باید همانطور که اقتضاى ظاهر آن آیات است مورد قبول قرار گیرد؟!
اگر گفتى:
فرق بین من و بین آن که ذکر کردید در این است که من مى توانم وجوه این آیات متشابه و معانى صحیح آن را ذکر کنم در حالی که شما از ذکر کردن علت درستى براى غیبت ناتوان هستید.
گوییم: این تعارض را در مقابله با کسى آوردیم که عقیده دارد: که به علم تفصیلى و یقین قطعى نسبت به وجوه آیات متشابه در قرآن نیازى نداریم و اگر کسى به ذکر این وجوه پرداخت از باب فضل و زیادتى داوطلبانه است. و همین مقدار که علم به حکمت خداوند تعالى که قدیم است داشته باشیم و بدانیم که ممکن نیست از خودش به خلاف واقع خبر دهد، کفایت مى کند.
و معارضه بر این گونه نظر، گاهى معارضه اى لازم و مستقر است.
پاورقی وجود ندارد
نوشته شده توسط سید حسین در دوشنبه 86/3/21 و ساعت 7:22 عصر |
نظرات دیگران(10)